lauantai 22. helmikuuta 2014

Japanilainen kangaskukka Kanzashi



Ostin muutama vuosi sitten käsityömessuilta Kanzashi flower maker-laitteen, jolla voi tehdä japanilaisia kangaskukkia, joita mm. Geishat ja Makot käyttivät hiuksissaan ja vaatteissaan, helposti ilman työläitä leikkuu- ja ompelemisosioita.

Toki laitteessakin joutuu leikkaamaan (muovisen kaavan ympäri) ja ompelemaan (muoviseen kaavaan valmiiksi merkittyihin reikiin), mutta voiko kangaskukkien teko tämän helpompaa olla? Laite on hintansa väärti (iso kukkamalli 6.50 €), kun miettii millaista väkertämistä yhden kukan teko on ilman kaavaa. Laite on kuvassa vaaleanpunaisena kukan oikealla puolella. Oikeastaan laite on vain muovinen kaava, jonka saa taittettua kahtia, jolloin kangas jää kaavan väliin.

Kaavalla saa tehtyä yhden terälehden, mutta kukkaan tarvitaan seitsemän terälehteä, sekä liimaa taustaympyrän liimaamiseen, joka peittää kukan rosoiset reunat ja johon voi ommella rintaneulan langalla. Lisäksi tarvitaan nappi tai helmejä kukan keskustaan peittämään kankaan reunoja. Yhden kukan halkaisija on minun kaavallani noin 10 cm ja saatavilla on eri kokoisia ja muotoisia kaavoja. Minun kaavani tekee pyöreäreunaisen kukan.

Kanzashi -kangaskukka


Kankaana kannattaa käyttää tavallista puuvillakangasta, mutta ei liian luirua tai liian jäykkää sillä kukka muodostuu laskoksista.Kuvan kukassa käytin Marimekon Puutarhurin parhaat-kangasta, josta oli jäänyt tilkku jostain vanhimman pojan kässätyöstä. Itse käytän vain halppis- tai kierrätyskankaita. ;)

Kukka päätyy somistamaan minun mustavalkoista jättikokoista villakangastakkia, joka on kirppislöytö kierrätyskeskuksesta armottomaan kolmen euron hintaan. Takki on e h k ä liiankin muodinmukainen minun makuuni, mutta katsotaan tuleeko ystävyytemme syvenemään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti