keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Puutarhakalusteiden kunnostus

Viime viikon olen ahertanut puutarhakalusteiden parissa. Pesin ne ennen käsittelyä maalarin pesulla, huuhtelin vedellä, annoin luonnon kuivata ja huuhtoa loput liat kalusteista ja maalasin lopuksi kovapuiset kalusteet Tikkurilan ruskealla terassi- ja kalusteöljyllä. Kuvassa Ukin kalusteet ennen maalausta pesun jälkeen (auringon polttamat ja homepilkkuiset vaikka rakenteeltaan kunnossa olevat).

Ukin tuomat aikaa nähneet ja kovia kokeneet kalusteet maalasin kahteen kertaan kun mökin alkuperäisille kalusteille riitti yksi maalauskerta, mikä ei onnistunut yhtä hyvin kuin vanhemmille kalusteille vaan öljy lähti valumaan pitkin puupintaa.  Tällöin pitäisi noudattaa ohjeita ja pyyhkiä imeytymätön öljy pois pinnoilta puuvillarätillä. Kuvassa Ukin kalusteet ensimmäisen maalauskerran jälkeen (ei kovinkaan paljon muutoksia havaittavissa).



Ukin kalusteet olivat viettäneet talvensa ulkona, minkä huomasi osittain mustuneesta ja täplittyneestä pinnasta. Ohjeesta poiketen en hionut tummentunutta osaa pois tai käsitellyt sitä homeenpoistolla vaan tarkkailen tilannetta parin vuoden verran ja teen perusteellisemman hionnan jos kalusteet sitä tarvitsevat. Kuvassa kalusteet toisen maalauskerran jälkeen (kalusteet tummenevat lähes tummanruskeiksi).


Mökin alkuperäiset kalusteet on säilytetty joka talvi navetassa, joten ne ovat säilyneet melko hyvinä, vaikka pöytäosa on tummentunut enemmän kuin tuolit. Ne maalasin vain kertaalleen vaikka öljy rupesi hyytymään noin kuuden tunnin jälkeen, jonka vuoksi yksi tuoli on tummempi kuin muut. Kuvassa tuolit ennen maalausta.


Nyt meillä on 4+1 sekä 6+1 kovapuiset kalusteet, jotka olivat muotia noin 10 vuotta sitten, nythän kaikki ostavat polyrottinkisia tummanpuhuvia ulkosohvia, jotka eivät sovi lainkaan mökkimme imagoon. Parhaiten sopisi valkoiseksi maalatut puiset puutarhatuolit, mutta näillä vanhoilla kalusteilla on pärjättävä, kunnes terassi ja kylpypalju on tehty ja maksettu. Pienempi kalustesarja on koko kesän käytössä ja isompi nostetaan esiin joka kesäisiä grillijuhlia tai pitkäaikaisia mökkivieraita varten.

Tikkurilan ohjeen mukaan kalusteet pitäisi öljytä 1-2 vuodessa ja epäilen, että meidän kalusteille ei ole ikinä tehty mitään ja vanhasta rötisköstä tuli miltei uudenveroinen (miehen mukaan). Tarvikkeet maksoivat noin 50 € , joista eniten maksoi puuöljysanko, josta riittää myös seuraavalle vuodelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti