lauantai 5. heinäkuuta 2014

Kasvimaa heinäkuun alussa

Ensi viikoksi on vihdoinkin luvassa hellekeliä +24 ja auringon paistetta ja minun on lähdettävä takasin kaupunkiin muutamaksi viikoksi. Ulkouima-allastakaan ei kerennyt viritellä lapsille. Ehkä kuun lopussa on paremmat kelit. Toivotaan parasta, sillä mökillä on tulossa suuret juhlat!

Tänään ennen lähtöä kitkin kasvimaan. Kun tulin mökille juhannuksen aikoihin, maassa näkyi vain herneen alut ja nyt maasta on ponnistanut pienet porkkanan ja tillin alut. Persiljan alkuja en löytänyt, mutta jätin kaikki "mahdolliset sirkkalehdet" kasvamaan. Toki kitkin pois selvästi tunnistettavat juolavehnät,sauniot jms. Ruohosipulista on ehkä 2-5 varmaa hyvin pientä alkua. Luultavasti kylvin sen liian syvään, sillä jouduin käyttämään hiekkaa saadakseni vedessä likoneet siemenet kylvettyä.


Löysin navetasta hyvän kitkijän apuvälineen, itikkamyrkyn lisäksi, vanhan lypsyjakkaran. Sopivan matala kitkemiseen ja kitkijän selkä ei valittanut lainkaan. Miksei kukaan myy kitkemisjakkaroita vai onko niitä jo kaupoissa?

Kuvassa heti jakkaran  vasemmalla puolen on tilliä, sen jälkeen kaksi riviä porkkanaa ja vasten nurmikkoa herneet, joille pitäisi tehdä kehikko ennen lähtöä.Omituisiä pitkiä tyhjiä välejä on jokaisessa rivissä? Luultavasti istuttajan sormien väli on ollut tyhjää täynnä (tai pää).


Peruna on hyvällä alulla, vaikka halla on puraisut hieman ja ruskettanut lehtiä. Pikakitkin kahdella kädellä myös perunamaan, jonka rikkaruohot olivat niin löysästi kiinni, että perunantaimet meinasivat lähteä rikkojen mukana. Taustalla on ikivanhat mustaherukkapensaat, jotka ovat osittain kokeneet täydellisen nuorennusleikkauksen (eli alasleikkuun) viime syksynä.



Mansikka on kukalla, jopa pelkästä varkaasta istutetut (ei taimikasvatusta). Ennen varsinaista istutusta ruukkuun esi-istutetut mansikat ovat noin kolme kertaa varkaista istutettuja suurempia. Kuvassa on suoraan varkaasta istutettu taimi, joka on melko lailla pienimmästä päästä eli mansikat ovat lähteneet hyvään kasvuun.

Ensi vuonna on tarkoitus istuttaa tänä vuonna onnistuneita puutarhakasveja ja niiden lisäksi salaattia, pinaattia ja mangoldia, jotka laitan ruohosipulin ja persilja tilalle. Taidan ostaa ruohosipulin valmiina ja istuttaa yhden taimen johonkin sopivaan nurkkaan, jossa se kasvaa rauhassa. En enää rupea liottelemaan siemeniä vedessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti