perjantai 13. kesäkuuta 2014

Virkattuja päivänkakkaroita ja muita saunioita



Tykkään päivänkakkaroista ja muista samankaltaisista kukkasista esim. saunakukasta eli peltosauniosta, joka on yksi vahvimpia lapsuusmuistojani samoin kuin pihasaunio eli nappikukka (kuin eo. ilman valkoisia terälehtiä). Kävelin keskikesällä iltakasteisen pihan poikki mummolan saunarakennukseen ja saunan liepeillä kukki valkoisena peltosaunio ja pihalla paljaiden varpaiden alla pihasaunio. Kukan tuoksu ei ollut mitenkään hyvä, mutta valkoiset terälehdet ja keltaisena loistava mykerö ovat aina viehähtäneet yksinkertaisella tyylikkyydellä.

Kukat virkkasin tämän blogin ohjeiden mukaan, vaikkakin muutin ohjetta jonkin verran ja en ole luultavasti laittanut kaikkia muutoksia muistiin sillä harvemmasta päivänkakkarasta tuli yhdeksän terälehtinen kun ohjeessa terälehtien lukumäärä oli kuusi. Samoin kävi isommalle kukalle terälehtiä tuli 13 kun alkuperäisessä niitä oli 11.

Taikaympyrän sijasta tein neljä ketjusilmukkaa, johon virkkasin kuusi kiinteää silmukkaa (2 krs.) ja sitten jokaiseen ks:aan kaksi ks eli yht 12 s. (3 krs). Harvempi terälehtiseen (9 terälehteä) virkkasin lisäksi valkoisella langalla jokaiseen ks:aan ks (4 krs.) ja terälehtien väliin jää yksi ks. Muuten virkkasin ohjeen mukaan eli terälehdet ps. ks:aan, sitten 8 kjs ja koukusta lukien 4:een kjs:aan pp, sitten p, sitten ks ja lopuksi ps ja siirtyminen seuraavan ks:aan tai seuraavaan. Kirjoitan ohjeet suurin piirtein itselleni muistiksi ja tarkemmat ohjeet voi lukea kyseistä blogista, joka on täynnä muitakin ihania virkkausideoita.

Kuvaan pääsi myös Silmukoita, siksakkia ja pala suklaakakkua -kirjan kukkatossujen nappikukka (vai olisikohan se lapsuuden valkoinen pihasaunio) (116-119 s.), joka koostuu kahdesta osasta kukkapohjuksesta ja virkatusta pallosta sen päällä. Varsinkin pallo-osa oli pakko kokeilla, että osaan tehdä vastaavan tarvittaessa (korvaa napin). Se koostuu aloitusrenkaasta, isosta määrästä pitkiä pylväitä (pp), jotka kiristetään piilosilmukoilla kahdessa kerroksessa ja kiristetään edelleen keskeltä.

Kukkia ei ole höyrytetty vaan ne on kuvattu suoraan virkkauksen jälkeen ja muutama virhekin näyttää pistävän silmään, mutta se ei ole niin tarkkaa minun käsitöissäni, sillä virkkaan ja neulon omaksi huvikseni en ammatiksi. Kukkien mahdollisista loppusijoituspaikoista ei ole vielä aavistustakaan (ehkä sinisten farkkujen pariksi)?

Ohje: mainittu tekstissä
Puikot: 4 virkkuukoukku
Lanka: 7 veljästä, valkoinen ja keltainen
Tunnelma: kuviovirkkaus vie mennessään, nyt yli 10 kuviota tai hahmoa suunnitteilla
Opin uutta:  englanninkielinen virkkaussanasto (ei ehkä mennyt kuin Strömsässä)
 Langan kulutus: 9 g yhteensä kolmelle kukalle

Muutamia hyviä kirjoja kuviovirkkaukseen ovat mm:

150 neulottua ja virkattua kuviota, Heather  Lodinsky (paljon sydämiä, kolmioita, tähtiä, erilaisia isonäidin neliöitä ja hyviä neuvoja miten yhdistää palat oikeaksi käsityöksi: laukuksi, peitoksi, tyynyksi tai huiviksi

Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja. 75 viehähtävää virkkaus- ja neuleideaa. Lesley Stanfield (paljon luontoaiheisia töitä mm. virkattu sienirintakrossi voisi olla kiva idea syksyyn)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti