perjantai 11. huhtikuuta 2014

Surkeat siksak-sukat



Hehkutin aiemmin että Iki-ihanat käsityöaarteet olisi hankinnan arvoinen lisäys kirjakokoelmaan, etenkin kun pitää perinnekäsitöistä. Minusta ainakin on ihanaa tehdä käsitöitä joita mummonikin olisi tehnyt, silloin saa jonkinlaisen tarttumapinnan menneeseen ja tuntee läheisyyttä jo rajan taakse kadonneiden rakkaiden kanssa.

Sen takia minua erityisesti suututti siksak-sukkien ohjeiden toimimattomuus ja se, että molemmat kirjan toimittajat ovat käsityönopettajia, joiden luulisi tarkistavan jokaisen ohjeen ennenkuin antaa ne oppilaiden/lukijoiden toteutettaviksi. Virhe ei myöskään näyttänyt tahattomalta kuten langankierron puuttuminen yhdeltä krs:lta vaan sellaiselta että ohjetta ei ole koeneulottu lainkaan. En tiedä mikä meni pieleen, mutten saanut sukista kuvan kaltaisia tai edes unisukaksi kelpaavia.

Alkuperäisessä Olga Pekkarisen ohjeessa joka toinen kierros on oikein neuletta, ja muuten kirjan ohje on samanlainen paitsi alkuperäisessä ohjeessa naisen sukkaan käytettiin 64 s, kun kirjan ohjeessa oli 56 s. Täytyy kokeilla ap:n ohjeella tuleeko parempaa jälkeä kuin nykyinen vai hylätä koko ohje käyttökelvottomana.

Kirjan ohje on suunniteltu yhden koon naiselle, joka luultavasti on  kääpiö tai varhain aikuistunut lapsi kokoa 32-34. Olen itse standardikokoa 37-38 ja sukkien varsi ei mahdu sujuvasti kantapään yli, langankierrot näkyvät rumasti sukissa (ks. kuva) ja sukasta ei tule lainkaan kirjan kuvan kaltaista, jossa varren joustinneule on kapein kohta. Minun sukassani kapein kohta on varsi. Ei mitenkään hyvä kokemus kauniista kirjasta, mutta annan sille vielä yhden mahdollisuuden, aioin kutoa piirakkasukat kirjan ohjeen mukaan. Siksak-sukat tein ohjeen kirjan ohjeen mukaan 7-veljeksestä ainoastaan alin vaalenpunainen raita oli muuta saman paksuista lankaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti